Preskočiť na obsah
Koláž fotografií: včelí plast, flľaše medu a detail včely na kvete

Zaujímavosti o mede, o ktorých ste možno nevedeli

Tekuté zlato, pokrm bohov, či liečivý zázrak, to sú pomenovania, ktoré sa spájajú s naším najstarším sladidlom. Med je produktom včiel, ktoré tu boli dávno pred nami, vyvinuli sa pred 120 miliónmi rokov. Najstaršie dôkazy o využívaní medu človekom pochádzajú z jaskynnej maľby neďaleko španielskej Valencie, ktorej odhadovaný vek je štyri až desaťtisíc rokov. Ponuka medu je pestrá, na svete sa produkuje okolo 300 druhov. Med je superpotravina, ktorou sa vieme chrániť pred ochoreniami ale vieme si ňou privolať aj halucinogénne stavy.

Nekonečná trvanlivosť

Pravý med sa vám nikdy nepokazí, za predpokladu, že ho správne uskladňujete. Najlepšie je med skladovať v uzatvorených sklenených alebo keramických nádobách bez priameho kontaktu so slnečným svetlom a pri teplote do 25 °C. Najstarší med bol objavený v slávnej Tutanchámovej hrobke v Egypte, má viac ako 3000 rokov a nie je pokazený.

Posvätnosť a rituály

V starovekých kultúrach mal med svoje špeciálne miesto pri vykonávaní rituálov. Ako posvätný pokrm bol súčasťou náboženských obradov. Bol spájaný s mnohými legendami, v Indii verili, že med je symbolom pravdy a preto ústa malým deťom potierali medom, aby v živote neklamali. Niektoré náboženstvá si vizualizovali posmrtný život na mieste, kde pretekajú medové rieky. Starovekí Gréci verili, že med je pokrmom bohov, Zeus bol podľa legendy odchovaný na mede a mlieku a s pomocou toxického medu z rododendronu v dospelosti zachránil súrodencov (Kronos ich po užití medu vyvrátil, no najprv ich všetkých zjedol...). Starí Egypťania zas využívali med ako konzervačnú látku pri balzamovaní.

Blahodarné účinky

Naša energetická superpotravina bola už od nepamäti využívaná ako všestranný liek. Siahali po ňom ľudia najmä pri popáleninách, rezných ranách, infekciách, žalúdočných vredoch či iných tráviacich problémoch. Med je jediný prírodný jedlý produkt, ktorý obsahuje všetky látky potrebné na udržanie života, vrátane vitamínov, enzýmov, minerálov a vody. Má porovnateľnú hladinu antioxidantov ako jablká či jahody.

Manukový med – kráľ medzi medmi

Názov populárneho medu je odvodený od kríka, ktorý sa vyskytuje na území Nového Zélandu a Austrálie, má špicaté listy biele až ružové kvety. Ide o veľmi odolný ker, zvláda dlhé mrazy aj obdobia sucha. Maori využívali jeho listy a kôru pri liečení mnohých neduhov. Manukový med je výnimočný pre dokázané antibakteriálne a antivirálne vlastnosti vďaka svojej zložke metylglyoxalu (MGO). Laboratórne výsledky preukázali schopnosť manukového medu ničiť približne 60 druhov baktérií a to aj v prípade E.colli či salmonely. Jeho cena je samozrejme vyššia a odvíja sa od podielu MGO, za antibakteriálny sa považuje med s obsahom od 100 MGO (mg/kg).

Šialený med

Šialený alebo červený med z kvetov rododendronu je vyhľadávaný pre halucinogéne vlastnosti, no môže človeka pri predávkovaní zabiť. Obsahuje totiž grayanotoxín (GTX), ktorý spôsobuje otravu prejavujúcu sa nevoľnosťou, poklesom tlaku, závratmi, vracaním a poruchami vedomia. Starším ľuďom môže spôsobiť akútny infarkt myokardu. Jedna lyžička tohto medu by mala navodiť mierne psychoaktívne účinky a navodiť pocit eufórie a uvoľnenia. Červený med sa produkuje najmä v Nepále a v Turecku pri Čiernom mori.

Ak by ste sa chceli o včelárstve na Slovensku dozvedieť viac, odporúčame práve prebiehajúcu výstavu Botanickej záhrady UPJŠ, ktorá potrvá do 26. novembra 2023.

Lucia Kačmárová