Preskočiť na obsah
fotografia, autoportrét Davida Sucheta

Za objektívom

Nevšedná autobiografia britského herca Davida Sucheta, ktorú nájdete aj v našom katalógu, prináša množstvo úvah a spomienok výraznej divadelnej a filmovej osobnosti, ktoré sú popretkávané autorovými fotografiami. V našich končinách je David Suchet známy najmä ako geniálny, egocentrický detektív Hercule Poirot, no prostredníctvom tejto knihy spoznáte pozitívneho a dobromyseľného herca, ktorý sa za touto postavou ukrýva.

Témou knihy, ktorá je rozdelená do 25 kapitol, je oddanosť a láska k rodine, k svojmu povolaniu, fotografovaniu, k Londýnu a viere. Osobná výpoveď Davida Sucheta sa dotýka aj jeho židovských koreňov a perfekcionalizmu s ktorým pristupuje ku každej svojej úlohe.

David Suchet je predovšetkým divadelný charakterový herec, počas svojej viac ako 50 ročnej kariéry stvárnil množstvo ikonických postáv v dielach Shakespeara, Pintera alebo Arthura Millera. Sám seba považuje za dieťa šťasteny, nakoľko podľa neho byť dobrým hercom nestačí. V knihe sa dozviete o jeho školských divadelných začiatkoch, o tom ako nachádzal stratenú sebadôveru, ktorá sa vytratila na prísnej internátnej škole, o zlomových momentoch jeho kariéry a dvoch skutočne lukratívnych ponukách, ktoré odmietol. Pre lásku k herectvu a Londýnu neprijal miesto vedúceho katedry anglického jazyka a dramatického umenia Univerzity of Nebraska. Po úspechu filmu The Falcon and the Snowman (Dravec a feťák) z roku 1985 mu bola prisľúbená kariéra hollywoodskeho herca, no David sa videl skôr na divadelných doskách v Anglicku.

Na to, aby mohol hrať určitú postavu, ju musí najprv pochopiť. David vám priblíži svoj precízny prístup, ako spoznáva postavy a ako sa do nich vžíva. Nesnaží sa napodobňovať zaužívané stvárnenia a nemá rád čiernobiele videnie postáv. „Já ovšem nevěřím, že je někdo stoprocentně zlý nebo stoprocentně dobrý. Lidské bytosti jsou komplikované, a právě díky tomu jsou skutočné.

S Herculeom Poirotom prišiel David prvý raz do kontaktu v roku 1985 pri natáčaní filmu Thirteen at Dinner, kde si zahral inšpektora Jappa. Hlavnú úlohu belgického detektíva stvárnil Peter Ustinov, pre ktorého to bol už tretí film s Poirotom. Keď prišla neskôr ponuka zahrať si Hercula Poirota, David Suchet ju prijal, v tom čase netušil, že táto postava ho bude sprevádzať 25 rokov. David Suchet na túto postavu spomína s láskou. „Po skončení natáčení poslední episody jsem procházel obdobím zármutku. Truchlím dodnes. Poirot byl totiž můj nejlepší přítel a v mnoha směrech i mé alter ego.

Pri čítaní autobiografie Davida Sucheta si uvedomujete dôležitosť jeho rodiny pri jeho osobnom a profesijnom raste. V úvode knihy sa s Davidom zoznamujete prostredníctvom jeho najväčšieho vzoru, starého otca Jimmyho, ktorý mu do istej miery nahrádzal aj otcovskú lásku, nakoľko jeho vlastný otec, vážený doktor, bol citovo uzavretý človek. Jimmy ho tiež priviedol k fotografovaniu, jeho veľkému koníčku, ktorý Davida sprevádza celý život. S vybranými fotografiami sa v knihe zoznámite. Veľa pasáží patrí samozrejme Davidovej láske, manželke Sheile, s ktorou sú manželmi už 45 rokov. Dve kapitoly, O víře a Víra a práce, venuje svojmu vierovyznaniu. I keď má židovské korene bol vychovávaný skôr ako ateista a vieru objavil až vo svojom dospelom živote. Vďaka nej sa cíti kompletný.

Autobiografia Davida Sucheta je príjemným čítaním a vizuálnym zážitkom vďaka autorovým fotografiám. Obraz nevšedného života skromnej osobnosti odporúčame nie len fanúšikom ikonického Poirota.

Za objektivem: Můj život
autor: David Suchet
vydavateľstvo: MOBA
rok vydania: 2020
ISBN: 978-80-243-9449-7

Lucia Kačmárová