Preskočiť na obsah
Ilustračná fotografia: Skupina tancujúcich v tradičnom oblečení pod ozdobeným stĺpom

Typické švédske slová 2

Dnes sa v našom švédskom jazykovom okienku pozrieme bližšie na oslavy, na tradičný sviatok spojený s letným slnovratom ale i na prípitky pri rodinných stretnutiach.

MIDSOMMAR

Ide o pradávny sviatok, jeden z najobľúbenejších vo Švédsku, ktorý je oslavou svetla a plodnosti. Slávi sa vždy v prvú piatkovú noc po letnom slnovrate, medzi 20. a 26. júnom. Dnešný MIDSOMMAR je zaujímavým spojením pradávnych a novodobých tradícii. Hlavným symbolom tohto sviatku je MIDSOMMARSTÅNG, drevený stĺp, (najčastejší preklad je „májka“), ktorý je bohato ozdobený lístím a kvetmi, a svojím tvarom pripomína mužské prirodzenie. Tanec okolo „májky“ je najdôležitejšou súčasťou oslavy vítania leta, dlhých teplých a svetlých nocí, ktoré Švédi po tak dlhej a tmavej zime netrpezlivo očakávajú. Po tom, ako spoločne hodujú, postavia sa do kruhu, pochytajú za ruky a tancujú často až do samého rána.

MIDSOMMAR slávia Švédi na vidieku, odetí do biela s vencami kvetov na hlavách, tak zvláštne odviazaní, veselí a bujarí. Okrem tanca sú pre tento sviatok typické rôzne hry a aktivity, ako napríklad skákanie vo vreci. No najväčšou kuriozitou pre „nešvéda“ je tanečná choreografia na hymnu MIDSOMMARU, ktorou je pieseň Små grodorna (Žabky). Počas tejto piesne všetci Švédi, odhliadnuc od veku, či majú päť alebo šesťdesiatpäť rokov, skáču a napodobňujú pohyby žabiek.

Hodovanie je samozrejme dôležitou súčasťou tohto sviatku. Typickými špecialitami sú rôzne druhy nakladaného sleďa, nové zemiaky s kôprom a kyslou smotanou a špeciality z grilu, ktoré počas MIDSOMMARU pripravujú výlučne muži. No a nesmieme zabudnúť na jahody, no nie tie z dovozu, ale pravé švédske jahody, najlepšie v kombinácii so šľahačkou alebo v podobe jahodovej torty. Bujará zábava, akou MIDSOMMAR určite je, sa nezaobíde bez alkoholu. Počas tohto dňa a noci údajne vypijú Švédi najväčšie množstvo alkoholu. Najobľúbenejšími nápojmi sú studené pivo a vodka, často ochutená anízom, feniklom, dokonca niekedy aj kôprom… Súčasťou každého prípitku sú takzvané SNAPSVISOR.

SNAPSVISOR

Najlepším prekladom tohto slova by boli „piesne s prípitkom“.SNAPSVISOR sa spievajú na oslavách, napríklad na svadbách a jubileách, a sú veľmi obľúbené. Švédom nevadí, že častokrát spievajú falošne, aj tak treba spievať, a po viacerých pohárikoch majú určite pocit, že spievajú čím ďalej tým lepšie. Spievajú dlho a veľa, preto je celkom praktické podávať na oslave jedlo, ktoré nemôže vychladnúť. Niečo také ako naše švédske stoly, aj keď tento termín Švédi vôbec nepoznajú, čo je zaujímavé.

SNAPSVISOR sa spievajú, ako som už spomenula, napríklad na svadbách. Na stoloch nájdete spevníky s tradičnými očíslovanými SNAPSVISOR. Niektorý z hostí povie nejaké číslo a všetci začnú spievať tú konkrétnu pieseň. Na záver piesne zvolajú SKÅL a pripijú si.

Kristína Naďová