Preskočiť na obsah
Koláž, v popredí obraz Mikuláša Galandu s názvom Pijan, pozadie foto baru

Suchý február

Zapojte sa do populárnej iniciatívy, ktorá vyzýva ľudí, aby sa počas najkratšieho mesiaca v roku zdržiavali alkoholu. Dôvodov prečo podstúpiť túto mesačnú abstinenciu je hneď niekoľko a všetky majú blahodarné účinky pre celkové fungovanie organizmu, či už ide o kvalitnejší spánok, zlepšenie kondície a výkonnosti a v neposlednom rade aj o nejaké tie finančné úspory, ktoré môžeme využiť efektívnejšie pre osobnú pohodu. Podľa štatistiky každý Slovák v roku 2022 vypil cez 85 litrov alkoholických nápojov. Zatiaľ čo množstvo piva z roka na rok klesá, stúpa spotreba liehovín. Z lekárskeho hľadiska sú najnebezpečnejšie vysokokoncetrované alkoholické nápoje, čo sa dramaticky odzrkadľuje na počte ochorení pečene.

Alkohol je najprístupnejšia a najrozšírenejšia návyková látka na svete. V rebríčku škodlivosti návykových látok vrátane liekov na predpis, skončil alkohol na štvrtom mieste po cracku, metamfetamíne a heroíne. V štúdii sa prihliadalo nie len na to, ako látka škodí používateľom, ale aj ako ubližuje okoliu. Viac ako pätina z celkového počtu odsúdených na Slovensku v roku 2022 spáchala trestný čin pod vplyvom alkoholu. Čo sa týka šoférovania pod vplyvom, polícia v roku 2023 evidovala na slovenských cestách skoro 12 500 vodičov u ktorých zaznamenali požitie alkoholu.

Štyri typy ľudí, ktorí konzumujú alkohol

  • Komfortný typ – pozná mieru, alkohol nevyhľadáva, je pre neho súčasťou osláv a špeciálnych akcií, kde pijú všetci prítomní.
  • Dobrodružný typ – pre neho je pitie alkoholu vzrušujúca činnosť, často je búrlivý a extrovertný, pod vplyvom môže vyvolávať bitky.
  • Vystresovaný typ – uchyľuje sa k pitiu alkoholu, aby zmiernil stres z práce alebo osobného života, alkohol ho upokojuje, jeho konzumácia je často pravidelná.
  • Závislý typ – má nezdravý a nekontrolovateľný vzťah k alkoholu, konzumuje ho v nadmerných množstvách.

Zdravotné riziká pitia alkoholu

Nadmerná konzumácia alkoholu vedie k zdravotným rizikám, sociálnym a psychologickým problémom a bezpečnostným rizikám. Medzi zdravotné riziká patria:

  • Poškodenie pečene (cirhóza, tuková pečeň)
  • Srdcové problémy (vznik vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb a mŕtvice)
  • Riziko vzniku rakoviny (7 druhov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva, prsníka a pečene)
  • Neurologické problémy (Alkohol môže poškodiť mozog a spôsobiť problémy s pamäťou, koordináciou a iné neurologické problémy)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie neexistuje bezpečný stupeň konzumácie alkoholu. Jedno z desiatich úmrtí v európskom regióne je spôsobené konzumáciou alkoholu.

Lucia Kačmárová