Preskočiť na obsah
V popredí obálka knihy, pozadie kávové zrná a grafika štruktúry kávového zrna

Príručka pre milovníkov kávy

Stručná príručka venovaná káve zaujme nie len ľudí, ktorí tomuto povzbudzujúcemu nápoju holdujú. Prehľadné usporiadanie informácií o spôsobe prípravy a podávania, rôznych kávových tradíciách vo vybraných kultúrach či základné informácie o samotnej káve sú v praktickom formáte, ktorý sa vám zmestí do vrecka.

Vedeli ste, že káva je ovocie?

Ovocie kávovníkového stromu, z ktorého sa káva vyrába, sa nazýva kávová čerešňa. Väčšina týchto kávových čerešní obsahuje dve semienka (zrná). Iba v 5% prípadoch sa v čerešni nachádza jedno zrno, ktoré poznáme ako perlu. Zvyčajne sú perly menšie a okrúhlejšie, pražia a predávajú sa samostatne (napr. Tanzanian peaberry coffee) . Existuje viac ako 120 druhov kávovníka, no takmer všetka celosvetovo pestovaná káva sa vyrába z dvoch odrôd Coffea arabica (75% globálnej kávovej produkcie) a Coffea canephora, známa ako robusta (horkejšia chuť, odolnejšia voči škodcom).

Kávové dobrodružstvo

Kým sa káva stala tým, ako ju poznáme sa odohralo niekoľko vojen a úsmevných udalostí, o ktorých sa dočítate v priereze históriou kávy. Spomenieme možno len objavenie jej účinkov, ktoré sa datuje okolo roku 850 n.l. v Etiópii. Legenda hovorí o chlapcovi, pastierovi menom Kaldi a jeho tancujúcich kozách. Keď Kaldi videl, čo bobule spôsobili jeho kozám, ochutnal ich aj on. Účinok bol rovnaký a Kaldi sa k svojim kozám pridal. Keď dotancoval, vzal niekoľko bobúľ do miestneho kláštora. Tam pohoršený opát hodil kávu („diablovo dielo“) do ohňa. Lahodná vôňa však prilákala ostatných mníchov. Európania si na kávu počkali ešte niekoľko storočí. Okolo roku 1600 dostala požehnanie od samotného pápeža Klementa VII., podľa ktorého „by bola škoda, keby tento lahodný satanov nápoj využívali iba neverci“.

Kaffeost – káva so syrom

Na čele rebríčka spotreby kávy sa držia Fíni, ktorí vypijú 12kg kávy ročne na obyvateľa. Dokonca majú rôzne pomenovania pre pitie kávy (ranná káva, volebná káva, večerná káva, saunová káva). No asi najviac prekvapí ich tradícia kaffeost. Kocky chlebového syra sa v šálke zalejú horúcou čiernou kávou. Nápoj sa tradične pripravuje v drevených hrnčekoch guksi, ktoré sú vyrezané z jedného kusa brezového dreva. Kniha Pre milovníkov kávy vám ponúka viacero ďalších tradícii spojených s kávou zo 17 krajín sveta.

Ak ste doteraz kávu neobľubovali, po prečítaní knihy možno dostanete odpoveď na to, prečo je to tak. Každé jedno zrno kávy obsahuje vyše 1000 chemických zložiek. To, čo robí kávu nezameniteľnú nie je len kofeín, ale aj chute, ktoré sú však prchavé. Panuje názor, že mletá káva stráca 60% svojej arómy hneď 15 minút po namletí. Ak si teda kupujete priamo mletú kávu prichádzate o jej lahodnosť. Káva tiež starne, čo sa odzrkadľuje na jej chuti. Pražiarne výberových káv uvádzajú na svojich obaloch dátum zberu. Po pražení by sa mala káva skonzumovať do troch týždňov;. Ozajstní pôžitkári si preto nikdy nekupujú veľké množstvo kávy. Rýchla príprava instantnej, rozpustnej kávy ide ruka v ruke s nižšou kvalitou. Vyrába sa z robusty, ktorá je historicky považovaná za kávu nižšej triedy. Ak dávate prednosť kapsulovej káve, mali by ste sa zamyslieť aj nad ekologickým dopadom množstva odpadu tejto alternatívy.

Lucia Kačmárová

Príručka pre milovníkov kávy
autorka: Candace Rose Rardon
originálny názov: Stuff Every Coffee Lover Should Know
vydavateľstvo:Lindeni
rok vydania: 2021
ISBN: 978-80-566-2439-5