Preskočiť na obsah

Týždeň slovenských knižníc 2023 v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach

Štátna vedecká knižnica v Košiciach sa aj tento rok zapája do celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc, ktoré sa uskutoční pod spoločným mottom „Knižnice pre všetkých – Knižnice, záruka kvalitných informácií“. Pre svojich používateľov a širokú verejnosť pripravila v týždni od 6. do 10. marca 2023 pestrú ponuku bezplatných podujatí. V utorok 7.3.2023 počas celého dňa v rámci akcie TSK je možné využiť bezplatnú osobnú ročnú členskú registráciu. Platí len pre osobnú registráciu priamo v knižnici v hale služieb na Hlavnej 10.

Knižný kvíz

Online knižný kvíz

spustenie: 6.3.2023, 10:00 (na webovej stránke a profile na Facebooku)
vyhodnotenie súťaže: 10.3.2023
Vyznáte sa v umení a radi súťažíte? Aj počas tohto ročníka Týždňa slovenských knižníc sme si pre Vás pripravili knižný kvíz, tentoraz sme sa zamerali na naše novinky z Luxusnej knižnice vydavateľstva IKAR. Preveríme vaše vedomosti z umenia z obdobia renesancie (tituly Pravdivý Caravaggio, Veľkolepý Botticelli, Večný Palladio, Všestranný Raffael), zameriame sa aj na umenie na Slovensku, v otázkach nájdete dvoch súčasných umelcov (tituly Felix, Piačka) a dve katedrály, katedrálu sv. Martina a katedrálu sv. Alžbety (Metropolitné katedrály). Cenu do súťaže pre dvoch výhercov, knihu Tajomstvá umenia, ktorá objasňuje skryté posolstvá v umení, venovalo vydavateľstvo IKAR.

Workshop

Workshop: Ako sa dostať k najnovším novinám a časopisom online a zdarma?

6. 3. 2023, 16:30-17:30
Kultúrno-vzdelávacie centrum ŠVK, Pribinova 1
Máte záujem čítať aktuálnu dennú tlač a populárne časopisy z celého sveta v digitálnej podobe? Na workshope sa zoznámime s aplikáciami PressReader a Flipster, ktoré ponúkajú viac ako 7000 novín a časopisov z celého sveta, vrátane slovenských titulov (Denník N, Hospodárske noviny, Pravda...). Ukážeme si ako vyhľadávať a ukladať tituly do obľúbených, či ako sťahovať celé čísla do mobilných zariadení.

Predajná výstava Portál Slovakia

Predajná výstava kníh vydavateľstva Portál Slovakia

7.3.2023, 10:00-16:00
študovňa pri hale služieb (salónik), Hlavná 10
Príďte si prezrieť širokú ponuku titulov vydavateľstva Portál Slovakia a zakúpte si publikácie s 15% zľavou. Portál bol založený v roku 1990 s cieľom pomáhať pri výchove detí a mládeže. Od začiatku sa preto zameral predovšetkým na publikácie z odborov pedagogiky, psychológie a sociálnej práce, a to na odbornej aj populárnej úrovni. Neskôr pribudli knihy pre rodičov aj deti z oblasti beletrie.

Prezentácia nových titulov z Luxusnej knižnice vydavateľstva IKAR

Prezentácia nových titulov z Luxusnej knižnice vydavateľstva IKAR

7.3.2023, 10:00-16:00
hala služieb, Hlavná 10
Koncom minulého roka sa knižnici podarilo zakúpiť vzácne tituly z limitovaných edícií Luxusnej knižnice vydavateľstva IKAR. Príďte a zoznámte sa s jedinečnou publikáciou Metropolitné katedrály, ktorá zachytáva súčasný stav Katedrály sv. Martina a Katedrály sv. Alžbety, preskúmajte diela velikánov výtvarného umenia a architektúry zo série Vznešená renesancia (Pravdivý Caravaggio, Veľkolepý Botticelli, Večný Palladio, Všestranný Raffael) a spoznajte tvorbu súčasných renomovaných slovenských umelcov Karola Felixa a Igora Piačka.

Burza kníh

Bezplatná burza vyradených titulov z Nemeckej knižnice Goetheho inštitútu a starších publikácií

7.3.2023, 12:00-17:00
Pribinova 1
Dajte vyradeným knihám druhú šancu, vyberte si z pestrej ponuky vyradených titulov z Nemeckej knižnice Goetheho inštitútu a starších kníh zo 60. a 70. rokov. Akcia je bezplatná a nie je limitovaný počet kusov na osobu.

 Uhorský karpatský spolok: prednáška

Uhorský karpatský spolok: prednáška pri príležitosti 150 rokov od jeho založenia

8.3.2023. 16:30-17:30
Kultúrno-vzdelávacie centrum ŠVK, Pribinova 1
Tento rok si pripomíname 150 rokov od založenia Uhorského karpatského spolku so sídlom v Kežmarku. Spolok združoval milovníkov prírody, prírodných vied a turistiky z celého územia Uhorska. Vybudoval základnú sieť turistických chodníkov, chát a útulní, vo Vysokých Tatrách zorganizoval vodcovskú službu a počiatky ochrany prírody. Okolnosti vzniku, históriu a významné osobnosti pôsobiace v spolku predstaví vo svojej prednáške Ing. Oto Jalčovik, odborník na históriu Tatier, tatranský nadšenec a spoluautor publikácie Životné osudy Jozefa Sentivániho. Súčasťou prednášky bude aj prezentácia dokumentov o spolku z historického fondu našej knižnice. Vstup na prednášku je zdarma.

Zábavné popoludnie v Americkom centre

Zábavné popoludnie v Americkom centre

9.3.2023, 14:00-17:00
Americké centrum Košice, Hlavná 10
Pozývame mladších návštevníkov, deti od desať rokov, zažiť zábavné popoludnie v Americkom centre Košice. Hravou formou sa zoznámite s programovaním ozobotov alebo si vyskúšate 3D tlač. Nebudú chýbať spoločenské hry či vedomostný kvíz. Podujatie je bezplatné, nie je potrebné vlastniť preukaz knižnice.

Webinár: Organizácia zdrojov

Webinár: Organizácia zdrojov – uľahčite si citovanie s citačným manažérom Citace PRO

9. 3. 2023, 16:30-17:30
Online
Citačný softwer Citace PRO slúži na ukladanie, vytváranie, správu a export bibliografických citácií. Na webinári si ukážeme ako správne citovať a ako si prácu s citovanými zdrojmi čo najviac uľahčiť. Zoznámime sa s fungovaním citačného manažéra Citace PRO a ďalších doplnkových nástrojov.