Preskočiť na obsah
Obálka knihy Eiffel v popredí, na pozadí fotografia veže

Nicolas d'Estienne d'Orves: Eiffel

Historický román venovaný azda najznámejšiemu konštruktérovi a architektovi, Gustavovi Eiffelovi, je knižnou adaptáciou rovnomenného filmu z roku 2021 (réžia Martin Bourboulon). Kniha do istej miery približuje reálne okolnosti výstavby najikonickejšej pamiatky Paríža, Eiffelovej veže, prípravy Svetovej výstavy 1889, konkurz na ústredný monument, odpor zo strany laickej i odbornej verejnosti, petíciu spísanú umelcami požadujúcimi zastavenie stavebných prác. Ústredným motívom je však fiktívny príbeh zakázanej lásky medzi Eiffelom a jeho múzou Adrianne.

Kapitoly v románe sú rozdelené do dvoch časových úsekov, ktoré sa odvíjajú chronologicky. Sledujeme Gustava ako mladého inžiniera mosta v Bordeaux a jeho o 27 rokov staršiu verziu, ktorej renomovaná spoločnosť sa podieľa na dôležitých zákazkách. S váženým Eiffelom sa zoznamujeme v momente, keď si preberá vyznamenanie za podieľanie sa (zostrojenie konštrukcie) na Soche slobody.

S nápadom vysokej veže neprišiel samotný Eiffel, ale dvaja inžinieri jeho firmy (Maurice Koechlin a Émile Nouguier), on sám zo začiatku projekt odmietal. Získanie zákazky pre projekt Svetovej výstavy sa nakoniec stal pre neho kľúčovým. Eiffel, ako ho autor vykresľuje, je cieľavedomý, sebaistý a vzbudzuje prirodzený rešpekt, dokáže kľučkovať v politických záležitostiach a je presvedčivým rečníkom. Príbeh sa zameriava na dva kľúčové momenty v živote architekta, na zoznámenie sa, ľúbostný vzťah s dcérou obchodníka a ich opätovné stretnutie po 27 rokoch pri realizácii veže. Fiktívna love story mýtizuje osobnosť Eiffela ako aj jeho symbol Paríža.

Politické tlaky na výnimočnosť Svetovej výstavy 1889 boli zjavné, nakoľko išlo o dôležitú udalosť pre krajinu, sté výročie Veľkej francúzskej revolúcie a Železná dáma (ako zvyknú Parížania Eiffelovu vežu nazývať) sa stala reprezentatívnym dieťaťom republiky. Vo svojej dobe bola tristo metrová veža najvyššou stavbou na svete. Jej výstavba trvala len dva roky a dva mesiace. Povolenie mala len do roku 1909, od začiatku bolo plánované jej rozobratie. Eiffelova veža však dodnes zdobí Paríž a je najnavštevovanejšou atrakciou.

Kniha Nicolasa d'Estienne d'Orvesa je príbehom nezlomnosti, obety, vytrvalosti a lásky (možno trochu viac dramatickej než by stačilo, aby nezatienila jej „pamätník“ v podobe veže). Ak sa chcete nechať uniesť Parížom 19. storočia, knihu si rozhodne prečítajte, nečakajte ale romantickú promenádu po utešených uličkách Paríža, skôr zabáranie sa v bahne staveniska.

Lucia Kačmárová

Eiffel: príbeh životnej lásky slávneho architekta
autor: Nicolas d'Estienne d'Orves
vydavateľstvo: Lindeni
rok vydania: 2022
ISBN: 9788056630006