Preskočiť na obsah
Obálka knihy Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori, pozadie fotografia antickej sochy

Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori

Historik Garrett Ryan vás prevedie každodennými problémami a výzvami, ktorým museli čeliť obyvatelia miest starovekého Grécka a Ríma. Nesústreďuje sa na konkrétne príbehy velikánov, ani vás nezahltí množstvom dátumov a trvaní rôznych udalostí. Naopak, svojim vtipným a trefným štýlom zaujme pozoruhodnými informáciami, ktoré ste na hodinách dejepisu určite nezachytili.

Z edície vydavateľstva Mamaš sme vám už predstavili tri tituly, ktoré ponúkajú prierez nevšednou históriou, či už išlo o obraz alkoholu v jednotlivých historických obdobiach, osobnú hygienu či priestor odpočinku. Táto publikácia vás bližšie oboznámi so zaujímavosťami zo sveta starovekých Grékov a Rimanov, nevyhýba sa ani kontroverzným či intímnym témam ako vzťahy medzi mužmi a chlapcami, rozvodovosť či antikoncepcia.

Vedeli ste, že pederastia („milovanie chlapcov“) bola neskrývaná a v klasickom Grécku rozšírená? V skutočnosti išlo o jeden z charakteristických znakov vyššej spoločnosti. Chlapci sprevádzali svojich nápadníkov na spoločenských stretnutiach a dostávali od nich dary. Keď však chlapci dosiahli dospelosť, sexuálne styky medzi dvomi riadnymi občanmi neboli akceptovateľné. To sa samozrejme netýkalo otrokov.

Obľúbenými domácimi spoločníkmi Grékov a Rimanov boli psy, Alexander Veľký po svojom vernom psovi Peritasovi dokonca pomenoval mesto. Mačky, ktoré boli posvätné v Egypte, sa takej veľkej obľube netešili. Na chytanie hlodavcov sa využívali krotké hady, ktoré tiež zastávali funkciu domácich zvierat. Smutnejší osud čakal exotické zvieratá, ktoré boli zo všetkých kútov dovážané, aby v Koloseu zabavili publikum. Počas úvodných hier venovaných zasväteniu Kolosea bolo zabitých najmenej 9 tisíc zvierat. Zabité gazely, medvede, pštrosy, tigre, levy a ďalšie zvieratá sa po zabití štvrtili a ich mäso bolo rozdané. Inej obľube sa tešili slony, ktoré boli využité v bojoch. Ako jednoduchú taktiku, ako vyradiť slony z akcie, autor uvádza horiace prasa. Slony sa báli ohňa a zvuk kvíliaceho prasaťa bol pre nich nepríjemný.

Množstvo výjavov z váz a predovšetkým sôch, ktoré sa zachovali, prezentujú nahé postavy starovekých Grékov. Grécki muži športovali nahí, týkalo sa to všetkých disciplín, atletiky ale aj zápasenia. Čomu odpovedá aj veľkosť ich prirodzenia, nakoľko boli zobrazovaní pri vykonávaní vyčerpávajúcej fyzickej aktivite, na druhej strane, veľké prirodzenie bolo považované za barbarské. Neproporčný penis však v sebe ukrýval aj symboliku, zámerne zmenšený, nevztýčený signalizoval sebaovládanie.

Knihu Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori prelúskate skutočne rýchlo a ľahko, každý si tam nájde zaujímavé informácie, ktoré obohatia jeho celkovú predstavu o živote v starovekom Grécku a Ríme. Knihu odporúčame aj ako skvelý darček pre milovníka histórie.

Lucia Kačmárová

Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori
autor: Garett Ryan
vydavateľstvo: Mamaš
rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-8268-016-7