Preskočiť na obsah
Obálka knihy Malá kniha Lykke, muž na bicykli na pozadí

Malá kniha Lykke

Dávate si novoročné predsavzatia? Čo keby ste sa namiesto nesplniteľných konkrétnych cieľov skúsili vydať na cestu dosiahnutia osobného šťastia. Ako na to, vám prezradí Malá kniha Lykke Meika Wikinga, riaditeľa Inštitútu pre výskum šťastia v Kodani. Možno si spomínate na jeho prvotinu, Malú knihu Hygge, ktorú sme prednedávnom rozoberali. Dánsko je podľa celosvetových štatistík šťastná krajina so spokojnými obyvateľmi, i keď nie sú úplne dokonalí, čo autor priznáva na základe určitých príkladov. Napriek tomu si môžeme z metód Dánov brať príklady. V knihe hľadanie kľúča pre dosahovanie šťastia presahuje hranice Dánska, nájdete v nej príklady a prípadové štúdie z rôznych kútov sveta.

Lykke, čo v dánčine znamená šťastie, je subjektívne, no existujú faktory, ktoré sa na tomto pocite podieľajú. Autor hovorí o troch rozmeroch šťastia, afektívnom (byť šťastný v tejto chvíli), kognitívnom (celkový pocit šťastia) a eudamónii (predstavuje jasný životný cieľ a zámer). Wiking sa zameriava najmä na kognitívnu dimenziu šťastia. Svetový prieskum OSN o najšťastnejších národoch sveta pri výskume zohľadňuje šesť základných faktorov: reálnu DPH na jedného obyvateľa, strednú dĺžku života, možnosť spoľahnúť sa na niekoho, mieru korupcie, slobodu pre uskutočnenie životných rozhodnutí a veľkorysosť. Sociálna podpora ako možnosť spoľahnutia sa na niekoho je v knihe uvedená na príklade komunitného bývania, otvorenosti a dôvere medzi susedmi. Nemusíte bývať v ideálnej verzii komunitného bývania, zoskupenia domov, ktoré obklopujú bezpečné ihrisko pre deti, spoločnú zeleninovú záhradku, či krytú jedáleň, kde sa raz do týždňa všetci stretávajú. Návod ako rozbehnúť kvalitnejšie susedské vzťahy sa dá realizovať aj v našich bytových domoch.

Výška príjmu súvisí s úrovňou šťastia, je to relevantné najmä pri nedostatku peňazí. Ak dosiahneme materiálny vrchol, zhromažďovanie vecí nám radosť neprináša. Človek sa prispôsobuje novej úrovni svojho bohatstva (hedonická adaptácia), keď dosiahne určitý štandard, chce dosiahnuť vyšší. Porovnáva sa s niekým „kto sa má lepšie“. Ambiciózny človek dosahuje šťastie ťažšie, pretože si neustále vytvára nové ciele a chce napredovať. Wiking ponúka svoj vlastný trik, ako spojiť kúpu drahšieho predmetu s výnimočnou udalosťou, či spomienkou, ešte lepšie je však podľa neho investovať peniaze do spoločných zážitkov. Kúpte si napríklad zájazd dopredu, aby ste sa mali na čo tešiť.

Šťastný je ten, kto je zdravý a dobrému zdraviu sa tešia jeho rodina. Technológie nám uľahčujú život, no nie vždy je to aj prospešné. Autor sa smeje príkladu, ako sa človek dovezie autom k fitnescentru a priamo k nemu sa dostane eskalátorom, aby sa potom hodinu potil. Dáni radi bicyklujú, Kodaň je rajom pre cyklistov. Bezpečné cyklochodníky ich dostanú do škôl a na pracoviská. Okrem toho majú radi prechádzky do prírody, čo má pozitívny vplyv na ich psychiku. Nie každý má však tú možnosť dopraviť sa do polhodiny do práce, podľa štatistík, ľudia, ktorí cestujú dlhšie do práce sú nespokojnejší. Práca, v ktorej strávime veľkú časť nášho života by nemala byť obmedzujúca. Nájsť rovnováhu medzi súkromným životom a prácou je nevyhnutné pre psychickú pohodu a rodinný život. Zamestnávatelia by mali byť otvorenejší konceptu homeofficu pri pozíciách, ktoré si nevyžadujú fyzickú prítomnosť zamestnanca.

Dobrovoľníctvo, ochota pomôcť cudzím ľuďom, úprimná vľúdnosť je tiež spôsob ako zvýšiť svoju vlastnú úroveň šťastia. Šťastie je niečo, o čo sa vieme podeliť bez toho, aby nám z neho ubudlo. Pomáhanie iným so sebou môže priniesť aj iné pocity, ako napríklad bolesť a smútok z niekoho straty. Ostanú však spomienky na spoločne strávené chvíle, na okamihy šťastia.

Lucia Kačmárová

Malá kniha Lykke: dánska túžba po šťastnom živote
autor: Meik Wiking
vydavateľstvo: Luka
rok vydania: 2018
ISBN: 9788082030467