Preskočiť na obsah
Koláž fotografií: obálky kníh Hrobárov almanach a Hrobár a dievčina, pozadie vianočné

Knižný tip pod vianočný stromček

Hľadáte darček v podobe knihy alebo sa chcete sami potešiť pri čítaní napínavej detektívky? Máme pre vás skvelý tip od vydavateľstva IKAR, dva diely zo série prípadov vyšetrovateľa Leopolda von Herzfelda. Historická detektívka Hrobárov almanach Olivera Pötzscha vás zavedie do pochmúrnej Viedne konca 19. storočia, na veľký cintorín. Na tomto odľahlom mieste na okraji Viedne sa odohráva spolupráca čudáckeho hrobára Augustina Rotmayera a mladého priekopníka kriminalistiky, inšpektora Leopolda. Autorovi sa podarilo brilantné zachytenie doby, ktorá so sebou prinášala množstvo zmien a inovácií ako sú elektrina, fotografia a telefóny. Pokrok zasiahol aj políciu, na odhaľovanie zločinov už nepostačovalo spoliehanie sa len na zdravý rozum, vyšetrovania sa začali opierať aj o poznatky z fyziky, chémie či psychológie.

Vďaka románu nazriete aj do dobového spoločenského života, vrátane jeho negatívnych stránok. Najviditeľnejšími sú v knihe Hrobárov almanach predsudky voči Židom a ženám. Autor vykresľuje zmarené ilúzie na postavách mladých žien, ktoré prišli do veľkomesta pracovať, no skoro zistili, že pre nich veľa pracovných príležitostí nie je, bez vyššieho vzdelania sa mohli zamestnať ako slúžky, kde ich mohli obťažovať zamestnávatelia alebo skončili ako prostitútky. Séria vrážd dievčat je poznačená zvláštnym vrahovým rukopisom, obyvatelia prepadávajú panike potom, čo im noviny pripomínajú paralelu vraha s anglickým Jackom Rozparovačom, či podobnosťou s fantastickým honom na upírov. Nakoľko postáv kníh nie je až tak veľa, možno sa vám podarí vraha identifikovať ešte pred jeho samotným odhalením.

Pokračovanie románu s názvom Hrobár a dievčina sa odohráva niekoľko mesiacov po udalostiach z prvej knihy. Autor tentoraz rozšíril okruh postáv aj motívov. Inšpirovaný klasickými detektívkami Agathy Christie, Pötzsch siahol po kúzle orientu, konkrétne po fascinácií egyptskými nálezmi.

Hrobár Rotmayer sa po tom, čo dokončil svoj almanach, pustil do písania zbierky o uctievaní mŕtvych v rôznych kultúrach, aj tentoraz jeho poznatky pomôžu mladému vyšetrovateľovi. Leo zavalený prácou zanedbáva svoju priateľku, ktorá sa vydá na vlastné dobrodružstvo s cieľom zachrániť nevinného človeka.

Autor opäť príbeh buduje na skutočných udalostiach, akým bol aj nález v Dér el Bahrí. Objavených bolo 150 mumifikovaných kňazov a egyptská vláda sa časť nálezu rozhodla rozdeliť medzi vybrané svetové inštitúcie, medzi ktorými bolo aj Viedenské umeleckohistorické múzeum. Vďaka románu sa dozviete, ako sa v niektorých prípadoch nedôstojne s pozostatkami zaobchádzalo, Pötzsch spomína múmiové večierky, kde sa stretla vybraná spoločnosť, ktorá sa zabávala rozbaľovaním múmie a hľadaním šperkov. Smutnou spomínanou skutočnosťou je aj využívanie múmií ako paliva, či ich drvenie na zázračný všeliek. Neúcta sa neprejavovala bohužiaľ len mŕtvym, príbeh románu Hrobár a dievčina vás zavedie aj do Zoo, kde prebiehalo etnologické predstavenie. Viedenčania sa chodili pozerať na divochov z Afriky ako na ostatné zvieracie atrakcie.

Oba romány rozhodne potešia milovníkov klasických detektívnych románov, ale i tých, ktorí obľubujú históriu. Kniha Román a dievčina sa dá čítať aj samostatne, s postavami sa rýchlo zoznámite a autor vysvetlí niektoré okolnosti, ktoré sa stali v prvej knihe, no určite stojí za to prečítať si detektívky obe.

Lucia Kačmárová