Preskočiť na obsah
Ilustračná fotografia: žena so šálkou nápoja pozerajúca sa do krbu

Dánska cesta za šťastím

Dáni sú jedným z najšťastnejších národov, niekoľko rokov po sebe vyhrávajú rôzne ankety, ktoré hodnotia spokojnosť obyvateľov. Napriek vysokým daniam a nie celkom ideálnej klíme (málo prirodzeného svetla od októbra do marca, nesmierne veľa zrážok počas roka) si Dáni dokážu vychutnávať každodennosť v oveľa väčšej miere. V Kodani sa dokonca nachádza Inštitút pre výskum šťastia a tiež múzeum šťastia. Jeho riaditeľ Meik Wiking, autor niekoľkých bestsellerov (Mála kniha Lykke, Malá kniha Hygge a Umenie vytvárať spomienky) hovorí o umení šťastného života hygge.

Keď deka a horúca čokoláda nestačí

Hygge pochádza z nórskeho slova (nakoľko Dáni a Nóri majú spoločnú minulosť) a prekladá sa ako „pohoda“. Hygge nie je len o vytvorení útulného prostredia prostredníctvom vecí, i keď z viacerých lifestylových článkov by sa to mohlo zdať, že vám stačí zopár sviečok, teplá deka a horúca čokoláda. Hygge je o atmosfére a zážitkoch, nedá sa presne definovať, netýka sa len socializácie, nakoľko hygge môžete prežívať aj osamote (na rozdiel napr. od nórskeho pomenovania koselig, pri ktorom ide o vzájomnú blízkosť a stretávanie sa). Cítiť sa pohodlne a hyggelig môžete tak, že spomalíte, a vychutnáte si príjemný čas pri dobrej knihe, jedle, spoločenskej hre či šálke kávy v pohodlí osamote, s priateľmi, alebo domácim miláčikom. Hygge je pocit bezpečného domova, ktorý vás chráni pred prírodnými živlami ale aj svetskými starosťami. Je to návrat k jednoduchosti, ktorý dáva prednosť pokojnému pred vzrušujúcim a prostému pred noblesným.

Tlmené osvetlenie hrejivej atmosféry

Dánsko je krajina, ktorú celosvetovo preslávil H. CH. Andersen, lego, láska k bicyklom a dizajn. Jadrom hygge je určite svetlo, Dáni milujú sviečky a tiež svojich preslávených dizajnérov, ktorý experimentovali pri vytváraní harmónie s osvetlením. Vyplatí sa investovať do Jedinečných dizajnérskych lámp od Poula Henningsena či Vernera Pantona. Základné pravidlo pri zariaďovaní si príjemného hyggekrogu (časti kuchyne či obývačky, kde sa dá užívať hygge) je vytvorenie ostrovčekov svetla na rozdiel od jedného veľkého lustra. Ak si prečítate nejakú knihu venovanú hygge, určite narazíte na chválospevy na krby, tie Dáni milujú tiež. Pomalé plápolanie a pukanie dreva v krbe vytvára skutočne hrejivú, upokojujúcu atmosféru.

Dopriať si a podeliť sa

Ďalšou nevyhnutnosťou k prežívaniu dánskeho šťastia je jedlo a pitie. Hygellig sú káva, horúca čokoláda, cukrovinky, koláče, ale aj pukance či výdatné dusené mäso so zeleninou. Hygge vzniká vtedy, keď si doprajeme to, čo máme radi, o to viac, ak sme sa na príprave podieľali a môžeme sa podeliť s najbližšími. Nebuďte prekvapený, keď v knihách o hygge narazíte na recepty, jedlo je jednoducho neoddeliteľnou súčasťou hygge. Pečenie a varenie sú aktivity, pri ktorých sa zapája rodina, či priatelia. Najlepším ukazovateľom šťastia, sú kvalitné sociálne vzťahy. Hygge je o vďačnosti a skromnosti, „my“ je dôležitejšie ako „ja“, preto sa pri stretávaní Dáni nevyťahujú so svojimi úspechmi, pri ktorých by mohli niektorých prítomných zahanbiť, príjemná a súdržná atmosféra vychádza z rovnosti.

Romantické úteky za šťastím v znamení hygge

Koncept hygge prekračuje hranice Dánska a stáva sa vyhľadávanou inšpiráciou. Anglická spisovateľka Julia Caplin, ktorá precestovala Európu vďaka práci v PR obore, miluje hygge a vďaka jej knihám si ho určite obľúbite aj vy. Jej séria romantických útekov upriamuje pozornosť na dobré jedlo, priateľstvo a samozrejme lásku, no nesmie pritom chýbať hrejivá atmosféra radostí z každodenných maličkostí. V prvej knihe zo série, kaviareň v Kodani, svojich čitateľov zoznamuje celkom zblízka s dánskym umením šťastia. Každá ďalšia kniha v sebe skrýva odkazy na hygge.

Ak by ste sa chceli o hygge dozvedieť viac, z nášho fondu vám odporúčame spomínaný titul Malá kniha Hygge: dánske umenie šťastného života od od Meika Wikinga, titul Hygge: tajomstvo severského života a Kniha o hygge: škandinávske umenie dobrého života.

Lucia Kačmárová