Preskočiť na obsah
Obálka knihy Etymológia záhadná aj zábavná, pozadie detail knižnej ilustrácie

Etymológia záhadná aj zábavná

Záľuba prekladateľky Ivany Krekáňovej v etymológii prerástla až do napísania vlastnej knihy, nečakajte však, že ide o „nudné“ spracovanie na spôsob etymologického slovníka. Stručné vysvetlenia o pôvode slov v podaní autorky zaujmú nie len lingvistov. Krekáňová sa vyhýba ľudovej etymológii, ktorej vysvetlenia pôvodu sú veľmi pútavé, no zároveň aj nepravdivé, niekedy úplne protichodné so skutočnosťou.

Tematicky je kniha rozdelená do 15 kapitol, v ktorých sa autorka venuje slovám z oblasti umenia, geografie, politiky, vedy či gastronómie. Posledná kapitola „Od huncúta po OK“ je venovaná zaujímavým príbehom pôvodu slov, ktoré sa Krekáňovej nepodarilo zaradiť do predchádzajúcich kapitol. Štýl akým Krekáňová píše je uvoľnený a hravý, pri čítaní sa možno pozastavíte nad voľným priebehom asociácií, akým sa autorka medzi jednotlivými výkladmi posúva.

Kniha sa venuje aj frazeologizmom. Vedeli ste napríklad, že „chovať si na prsiach hada“, v pôvodnej verzii „hriať si na prsiach hada“, pochádza z Ezopovej bájky? V nej sedliak zachránil omrznutého jedovatého hada tak, že si ho dal pod oblečenie. Keď sa však had prebral, odvďačil sa sedliakovi uštipnutím. Možno vás tiež prekvapí pôvod niektorých mien. Za niektoré vďačíme spisovateľom a ich fantázii. Napríklad ženské meno Jessica sa po prvýkrát objavilo v Kupcovi benátskom, Shakespeare toto meno vymyslel pre dcéru úžerníka poangličtením hebrejského starozákonného mena Jiskah.

Kniha Etymológia záhadná aj zábavná prekvapí rôznymi nečakanými súvislosťami a poteší tých, ktorí sa radi dozvedia nové zaujímavosti. Kniha odhaľuje historické súvislosti, to ako sa ľudia v minulosti dívali na javy okolo seba a pomenovali ich. Stredovekí alchymisti napríklad poznali sedem kovov: zlato, striebro, meď, železo, cín, olovo a ortuť. To že poznali sedem planét, nepovažovali za náhodu ale jasnú súvislosť, preto zlato pomenovali Sol (Slnko), striebro Luna, meď dostala názov podľa Venuše, železo Mars, olovo Saturn a cín Jupiter, Ortuť pomenovali podľa Merkúra, z ich pohľadu išlo o „najživšiu planétu“. Ortuť si ako jediná zachovala v angličtine toto pomenovanie dodnes (mercury).

Lucia Kačmárová

Etymológia záhadná aj zábavná: Pôvod slov od algoritmu po zavináč
autorka: Ivana Krekáňová
vydavateľstvo: Mamaš
rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-8268-040-2