Preskočiť na obsah
Ilustračný obrázok: kniha Do hĺbky a veľryba

Do hĺbky: Svet vo veľrybe

Dnes by sme Vám chceli predstaviť knihu z vydavateľstva IKAR, ktorá sa dostala do kolekcie Najkrajšie knihy Slovenska 2022 v kategórii vedecká a odborná literatúra. Titul austrálskej spisovateľky R. Giggsovej s environmentálnym posolstvom Do Hĺbky, svet vo veľrybe spája vedecké pozorovania, históriu, kultúrne aspekty a osobné reflexie, s cieľom osvetliť dôležitú úlohu veľrýb v ekosystémoch a celkovo v našej kultúre. Ústredná téma, ktorou sú naše najväčšie cicavce, je zaobalená mikroesejami otvárajúcimi množstvo otázok.

Prelomové dielo Tichá jar, ktoré naštartovalo boj za životné prostredie, napísala v roku 1962 žena, zoologička a morská biologička, Rachel Carsonová. Jej boj proti používaniu pesticídov bol nanajvýš odvážny, keďže v Amerike čelila útokom zo strany chemických spoločností a farmárov. Jej kniha sa stala dôležitou príručkou pre budúcich ekológov a dala podnet pre vznik environmentálneho hnutia. Giggsová prostredníctvom veľrýb poukazuje na deštruktívne ľudské konanie, ktoré sa rozširuje do najvzdialenejších končín Zeme. Náš odpad bol nájdený v arktickom ľade a na dne najhlbších oceánskych priekop. Viac ako 90% otepľovania na Zemi za posledných 50 rokov sa udialo v oceánoch. Organizácia Spojených národov uviedla, že morské znečistenie sa od roku 1980 zvýšilo 10-násobne a milión druhov je v súčasnosti na pokraji vyhynutia. Celková zemská biomasa voľne žijúcich cicavcov poklesla o 82%.

Masívny lov veľrýb v 21. storočí bol najvýraznejším príkladom celosvetovej zoologickej katastrofy. Lov veľrýb, ktorý zohral významnú úlohu pri vzostupe industrializácie a konzumu, takmer vyhubil tieto majestátne živočíchy. Vďaka enormnému tlaku spoločnosti boli veľryby zachránené, stali sa symbolom boja za ochranu životného prostredia. Prostredníctvom organizácie Greenpeace a propagácií prírodovedných dokumentov sa verejnosť dozvedela o inteligencii týchto bytostí a naprieč svetom sa šírili zvukové záznamy veľrybích piesní. V roku 1986 bolo prijaté moratórium na komerčný lov veľrýb, ktorým sa zakázal lov veľrýb na komerčné účely po celom svete. Aj keď existujú výnimky a obmedzenia, tento krok výrazne obmedzil pokles veľrybích populácií. Giggsová poukazuje na to, že aj keď sme sa zamerali na záchranu konkrétneho druhu, zabudli sme pri tom na záchranu ekosystému v ktorom žije. V rámci ochranárskych kampaní sa pretláčal pojem veľryba, na svete existuje celkovo okolo 90 až 100 druhov veľrýb a delfínov.

„Pred 50 rokmi neboli v oceáne takmer nijaké plasty. Počas života jednej veľryby sa do ich životného prostredia dostali státisíce ton polymérového odpadu, pričom väčšina z toho ani nie sú samotné produkty, ale obaly produktov.“

Giggsová vo svojom texte zdôrazňuje konkrétne príklady neprirodzeného obsahu žalúdka uhynutých veľrýb. Nachádzajú sa v nich identifikovateľné produkty z rôznych kútov sveta. Asi najznepokojujúcejší je nález celého skleníka s celtovinou, hadicami, lanami, kvetináčmi a rozprašovačom v tele vorvaňa tuponosého.

Kniha ponúka aj prvok autobiografie, autorka spomína na prvý kontakt s veľrybou, kostrou v múzeu, ktorá ju fascinovala, ako vegánka opisuje čudnú príhodu, kedy ochutnala veľrybie mäso v Japonsku pri oslave rybárov, sprostredkúva svoje myšlienky cez zážitky ako napríklad skúmala fotografiu vorvaňa v životnej veľkosti v umeleckej galérii a nadviazala očný kontakt s veľrybou pri výletnej plavbe. Texty sú pomerne dosť pochmúrne, Giggsová podsúva nelichotivé fakty ničenia divočiny, znečisťovania všetkých kútov sveta. V závere však vyjadruje nádej v podobe veľryby, ako o zázraku, ktorý zlepšuje našu morálku, ukazuje, že je možné starať sa aj o to, čo je mimo náš svet.

Lucia Kačmárová

Do hĺbky: Svet vo veľrybe
autorka:Rebecca Giggsová
vydavateľstvo: IKAR
rok vydania: 2022
ISBN: 9788055184203