Preskočiť na obsah
Ilustračná fotografia: detail na misky s cukríkmi

Typické švédske slová 3

Slová, ktoré sme pre vás tentokrát vybrali, zapadajú k idilickému tráveniu voľného času s rodinou a priateľmi, ktoré je pre Švédov mimoriadne dôležité.

FREDAGSMYS

Dnešné jazykové okienko začneme slovom FREDAGSMYS ( čítajte ako frédásmýs, pričom ypsilon je vyslovené tvrdšie). Čo teda toto slovo znamená? Pomenúva spôsob trávenia piatkového večera vo švédskych domácnostiach, a to v kruhu rodiny a priateľov. Tento pojem sa zaužíval až v deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, a prvýkrát sa objavil v tlačenom texte v roku 1994. Do zoznamu slov ukotvených v Slovníku Švédskej akadémie ho zaradili až neskôr v roku 2006. Nemá teda ešte dlhú históriu. Toľko ku formálnej stránke, a teraz sa pozrime bližšie na to, čo presne toto slovo znamená.

FREDAGSMYS je označenie všetkých aktivít, ktoré švédska rodina robí spolu počas piatkového večera. Najdôležitejším menovateľom je jedlo, ktoré si rodina alebo okruh priateľov pripraví spolu, a toto jedlo by malo byť jednoduché na prípravu, tak náročnosťou ako aj časovo. Najčastejším pokrmom nie sú žiadne typické švédske chuťovky, ale práve naopak mexické tacos, avšak prispôsobené švédskej kuchyni. Druhým typickým jedlom piatkového večera sú lasagne, teda ani v tomto prípade sa nejedná o švédsku špecialitu.

Druhým nemenej dôležitým menovateľom je pocit pohody, pokoja a útulnosti. Toto všetko pomenúva slovo MYSIG, odvodené práve zo slova (FREDAGS)MYS. Ako sme už vyššie spomenuli, pojem FREDAGSMYS označuje aktivity počas piatkového večera, pri ktorých sa stretne celá rodina, alebo aj okruh priateľov, aby si po pracovnom týždni spolu oddýchli a nabili sa novou energiou pred prichádzajúcim víkendom. K týmto aktivitám rozhodne patrí spoločné sledovanie filmu alebo seriálov na pohodlnej pohovke v útulnej obývačke. No a nesmieme zabudnúť ani na malé chuťovky, akými sú chipsy a veľké množstvo sladkostí. Švédi majú veľmi vysokú spotrebu sladkostí na hlavu, až je neuveriteľné, aký sú napriek tomu štíhly národ.

LÖRDAGGODIS

Ostaneme teda pri sladkostiach, a v tomto prípade pri bonbónoch. LÖRDAGGODIS (čítajte ako loerdágúdís) si Švédi kupujú vo veľkom množstve práve pred víkendom, aby mali dostatočnú zásobu na tieto dva dni. V preklade toto slovo znamená „sobotňajšie bonbóny“, ktoré sa ale samozrejme nejedia len v sobotu. Jedná sa o bonbóny a cukríky, ktoré sa kupujú na váhu. Nájdete ich vo švédskych obchodoch vo veľkých plastových nádobách, z ktorých si potom naberáte do papierových vreciek naberačkou. Môžete si vybrať z obrovského množstva rôznych druhov, od čokoládových bonbónov cez klasické cukríky až po LAKRITS (pelendrek), ale o tom až niekedy nabudúce.

Kristína Naďová