Preskočiť na obsah
Koláž fotografií z podujatí TSK 2024

TSK 2024 v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach

Ďalší úspešný ročník celoslovenskej akcie Týždeň slovenských knižníc máme za sebou. Od pondelka 4. marca do piatka 8. marca 2024 sa u nás v knižnici uskutočnilo deväť akcií pre širokú verejnosť a praktický workshop pre žiakov základnej umeleckej školy.

TSK 2024 odštartovala knižnica v pondelok ráno 4. marca už tradične online kvízom. Tentoraz sme potešili fanúšikov fantasy žánru, súťažné otázky boli venované dielu J. R. R. Tolkiena. Zapojiť sa do súťaže bolo možné počas celého pracovného týždňa. Kvíz zaznamenal veľký záujem a prilákal 116 súťažiacich. V piatok sme z 82 zapojených so správnymi odpoveďami vyžrebovali výhercu, ktorý získal knihu Beren a Lúthien od kníhkupectva Sprinton a darčekový poukaz od TheRooms na jednu hru v únikovej izbe Spoločenstvo prsteňa. V Nemeckej knižnici Goetheho inštitútu mohli návštevníci zažiť v pondelok popoludnie spoločenských hier, vyskúšať si svoje jazykové zručnosti prostredníctvom Sprachduel alebo obľúbenej hry Wer bin ich?.

Počas štyroch dní bola v študovni historického fondu a regionálnej bibliografie prístupná expozícia Ján Kollár: výstava dokumentov z historického fondu pri príležitosti 200. výročia vydania Slávy dcery. Oddelenie historických fondov a bibliografie organizovalo okrem výstavy venovanej spisovateľovi počas TSK 2024 aj komentovanú prehliadku s autorkou panelovej výstavy Herbae veteris mundi – Byliny starého sveta, vo štvrtok sa uskutočnilo podujatie pozostávajúce z dvoch prednášok venovaných téme Právnická akadémia v Košiciach v premenách času: archív a knižnica. Žiaci umeleckej základnej školy absolvovali v reštaurátorskej dielni praktický workshop venovaný výrobe vlastnej knihy, navštívili stálu expozíciu a oboznámili sa s prácou reštaurátorov knižnice.

63 nových používateľov využilo v stredu akciu bezplatnej ročnej registrácie. V porovnaní s minulým rokom sme zaznamenali vyšší záujem u túto možnosť, v roku 2023 za počas TSK bezplatne registrovalo 29 záujemcov.

V Americkom centre Košice sa konali tri podujatia zamerané najmä na nové technológie a premietanie filmu The Youtube Effect. Dve popoludnia boli venované programovaniu Lego robotov, ozobotov, a virtuálnej realite. Program TSK 2024 v Štátnej vedeckej knižnici uzavrela práve prezentácia VR headsetov Meta Quest 2, návštevníci si prostredníctvom nich mohli cez krátke filmy a hry vyskúšať na vlastnej koži imerzivný zážitok vo VR.