Preskočiť na obsah
Ilustračný obrázok: obálka knihy Tajný život mäsožravých rastlín, pozadie detail rastlín

Tajný život mäsožravých rastlín

Na našej akcii Výmena izbových rastlín (24.5.2023) Vám predstavíme niekoľko pútavých titulov z našej zbierky, medzi nimi aj publikáciu určenú pre menších bádateľov a začínajúcich pestovateľov od Eleny Finnovej, venovanú mäsožravým rastlinám. Hrdinom tejto krásnej ilustrovanej knihy je Charles R. Darwin, ktorý ako prvý prelomil tabu okolo nezvyčajných rastlín, ktoré kazili botanikom zaužívaný potravinový reťazec a začal mäsožravé rastliny skúmať. V minulosti sa napríklad uznávaný Carl Linné vyjadril k pozorovaniam mucholapky prírodovedca, ktorý ho požiadal o radu takto: „Boh stvoril rastliny, aby boli obživou pre ľudí a zvieratá. Myšlienka, že rastlina by mohla chytať a zabíjať hmyz je odporná, absurdná a odporuje Božím zákonom prírody.“

V roku 1875 vyšla Darwinova kniha Hmyzožravé rastliny, pomenovanie mäsožravé rastliny sa uchytilo až od roku 1942 vďaka profesorovi F. Lloydovi. Podľa veľkostí rastlín a typu ich pascí dokážu niektoré mäsožravky stráviť aj vtáky, plazy či menšie cicavce. Výnimočnosť týchto rastlín spočíva v spôsobe príjmu potravy, nakoľko nezískavajú živiny koreňmi z pôdy. Lokality, kde sa vyskytujú sú veľmi chudobné na dusík a ďalšie látky, ich prirodzeným prostredím sú napríklad močariská, slatiny či skaly. Potravu získavajú rafinovane, lákajú svojim vzhľadom či vôňou.

Autorka predstavuje najznámejšie druhy mäsožravých rastlín, ponúka pre ľahšiu predstavivosť mapu výskytu a v neposlednej rade sa venuje radám, ako tieto rastliny pestovať doma. Kniha je krásnym sprievodcom mäsožravých rastlín, odporúčame ju rodinám, v ktorých panuje nadšenie pre botaniku.

Lucia Kačmárová

Tajný život mäsožravých rastlín
autorka: Elena Finnová
vydavateľstvo: Bambook
rok vydania: 2019
ISBN: 9788080900434