Preskočiť na obsah

Recept na vianočný punč

Obdobie najkrajších sviatkov v roku prináša so sebou aj spomienky. Vianoce sa neodmysliteľne spájajú s mnohými tradíciami: niektoré pretrvali dodnes, niektoré prešli premenou, na iné sme už zabudli. Dnes prijmite pozvánku do minulosti od budapeštianskeho kuchára Jána Babilona a meštianskej gazdinej Magdaleny Dobromily Rettigovej, autorov dvoch najznámejších kuchárskych kníh na Slovensku a v Čechách. Naservírujú nám tradičný punč pripravený v starosvetskom štýle z čias cisára pána.

Aký je teda teplý punč podľa Jána Babilona? Autor nám ponúka hneď niekoľko spôsobov, ako ho pripraviť: Na „čáj“, čiže teplý punč, olúpeme dva pomaranče tak, aby na kôre neostali biele časti a dáme ju do misy. Asi 200 g cukru (pol funta) zalejeme 4 dcl (jedným žajdlíkom) vody a povaríme, kým sa nerozpustí na sirup (nelepí na prsty), potom vylejeme na nastrúhanú kôru z pomarančov a zakryjeme. V kastróle zalejeme zhruba 800 g (2 funty) cukru 7 dcl (2 holbami) vody, necháme variť a z povrchu zbierame nečistoty. V čistej nádobe zalejeme vriacou vodou 34 g (dva lóty) ruského čaju a zakrytý necháme stáť. Do cukrovej vody, ktorú stále varíme, pridáme šťavu zo 6 citrónov, fľašu rumu, predpripravenú pomarančovú kôru a na záver čaj. Hotový punč sa precedí cez textíliu alebo husté sitko. Výdatnejšia verzia punču s vajcami sa pripravuje rovnako, iba si k tomu musíme nachystať 400 g (pol funta) cukru, na ktorý postrúhame pomaranč a dva citróny, zvyšok cukru podrvíme a preosejeme, k tomu vyšľaháme penu zo 16 žĺtkov a ešte kým je punč teplý, vmiešame tak, aby sa žĺtky nezrazili. Keď chceme punč na anglický spôsob, použijeme kôru zo 4 pomarančov a 4 citrónov, 800 g cukru rozvareného na sirup v 7 dcl vody, dve fľaše vína, fľašu araku a šťavu z pomarančov a citrónov. Všetko zmiešame a necháme za horúca zakryté hodinu stáť. Varené víno sa zase pripravuje z citrónovej a pomarančovej kôry, škorice a klinčekov, ku ktorým pridáme 400 g cukru a dve fľaše vína. Nápoj podobne dáme na hodinu odstáť a potom precedíme do šálok.
Rettigová pripravuje punč jednoduchšie: Na 7dcl citrónovej šťavy sa na 330g (¾ libry) cukru ostrúha kôra z 3 citrónov a 2 pomarančov, k tomu sa pridá aj vytlačená pomarančová šťava. Ak sa punč pripravuje hneď, pridá sa rum alebo arak, zaliaty holandský čaj podľa chuti, ak nie, šťava s cukrom sa krátko povarí a až potom sa pridajú ostatné zložky – takto sa môže odložiť vo fľaši. Žĺtky pridávame do punču tak, že najprv žĺtok zalejeme v pohári vodou a potom, čo sa vmieša do punču, zalejeme vriacou vodou alebo čajom. Recepty sme prerozprávali podľa originálnych verzií v dobových vydaniach, ktoré môžete nájsť v našom historickom fonde a čakajú na Vás v študovni Oddelenia historických fondov a regionálnej literatúry. Prajeme Vám dobrú chuť a príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov, či už sa ich chystáte stráviť v tradičnom duchu starých čias, alebo celkom po novom!