Preskočiť na obsah
Detail fotografie z obálky titulu, odrezky zo zeleniny

Nekonečná zelenina

Útla kniha Nekonečná zelenina je príručkou pre odvážnych ľudí, ktorí chcú vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a neboja sa možno aj zašpiniť ruky od zeminy. Je jednoduché si zaobstarať čerstvú (možno nie až tak čerstvú, ako práve dovezenú) zeleninu v obchode, ale dobrý pocit z udržateľnejšieho životného štýlu, ku ktorému patrí aj regrowing (opätovné pestovanie) je pre mnohých ľudí na nezaplatenie.

Projekt nekonečného pestovania na základe vegetatívneho rozmnožovania (bez použitia semien, z odrezkov) nie je úplne nenáročný. Nepredstavujte si to tak, že keď sa vám zvýši kúsok zeleniny, ponoríte ho do vody a bez ďalšieho pričinenia o pár dní skonzumujete nové časti. Je potrebné vybrať správne stanovište odvíjajúce sa od nárokov rastlín na svetlo, regulovať prípadne teplotu, ak si zvolíte exotickejší typ. Autori sa stavajú odmietavo ku  pestovaniu „len vo vode“. Pri niektorých druhoch zeleniny sa vám ju podarí vypestovať aj týmto spôsobom, no nedostatok živín sa odrazí na chuti dopestovanej rastliny.

Hlavná časť knihy je venovaná 21 druhom zeleniny a byliniek, ku každému je pripojená charakteristika, dozviete sa niečo o pôvode rastlín a ich využitiu. Návody, ako dopestovať zeleninu, sú doplnené konkrétnymi fotografiami, pri každej zelenine nájdete stručné pestovateľské podmienky (svetlo, teplo, vlhkosť, náročnosť). V texte nájdete aj približný čas, kedy by ste mohli svoju úrodu zbierať. Pri niektorých druhoch je čakanie na konzumáciu otázkou niekoľkých týždňov, pri zázvore sa načakáte 8 mesiacov, kurkume začína rast podzemku až v druhom roku po zasadení. Autori si však zázvor a kurkumu pochvaľujú ako výnimočné okrasné izbové rastliny. Do príručky o dopestovávaní sa dostali aj rastliny, z ktorých plodov sa tešiť najskôr nebudete, ide o avokádo a mango, ale môžete dať druhý život kôstkam, ktoré by inak skončili v koši, a vypestovať si z nich aspoň rastlinku.

Súčasťou publikácie je aj časť venovaná problémom pri pestovaní a škodcom, na ktorých môžete pri svojom projekte natrafiť. Na niekoľkých stranách nájdete užitočné rady pri riešení a predchádzaní problémov.

Keďže udržateľnosť a recyklácia nie sú módnym trendom, túto knihu odporúčame všetkým. Poteší nie len priaznivcov bezodpadového životného štýlu, ale môže poslúžiť aj ako návod príjemnej rodinnej aktivite, vďaka opätovnému pestovaniu môžete prehlbovať pozitívny vzťah k zelenine, k prírode u svojich detí.

Lucia Kačmárová

Nekonečná zelenina : vypestujte si novú úrodu zo zvyškov a odrezko
autori: Melissa Raupachová, Felix Lill
originálny názov:Regrow Your Veggies, Growing Vegetables from Roots, Cuttings, and Scraps
vydavateľstvo: Príroda
rok vydania: 2019
ISBN: 9788055168661