Preskočiť na obsah
Kniha Malá história drakov na pozadí s ilustráciami z knihy

Malá história drakov

Útla kniha Joyce Hargreavesovej je venovaná bájnemu tvorovi, ktorý sa stal predlohou rôznych výtvarných diel či románov a je nepostrádateľnou súčasťou novodobých fantasy príbehov. Draky majú rozličné podoby a sú prítomné takmer v každej kultúre či náboženstve, sú súčasťou najstarších dochovaných textov. Predstavujú zemské sily pôsobiace dobro ale i zlo, sú symbolom plodnosti alebo vystupujú aj ako ochrancovia múdrosti, či pokladov, na druhej strane predstavujú chaos a deštrukciu. Moderná psychológia definuje draka ako prekážku, ktorú treba premôcť.

Naši predkovia v ich existenciu skutočne verili, zmienky o nich sa nachádzajú v starých prírodovedeckých textoch, v alchymistických a astronomických príručkách. Draky sa pred ľuďmi ukrývali na neprebádaných miestach. Neobjavené časti sveta niesli názov „Tu žijú draky“. Ich najčastejšia vizualizácia vychádza z obrazu jaštera alebo veľkého hada, môžu byť okrídlení, vrchnú časť tela môžu mať dokonca ľudskú. Autorka spomína v tejto súvislosti aj obrovského červa, wyverna – akési vývojové štádium medzi červom a plne vyvinutým drakom so 4 nohami, indických Nágov s hadím telom a francúzsku wouivre, z polovice ženu z polovice draka. V rámci Feng Shui jeden zo štyroch hlavných atribútov pripadá azúrovému drakovi na východe, ktorý vyjadruje jang, mužskú podstatu. Zaujímavosťou zobrazovania draka v japonskom umení je to, že tvora nikdy nezobrazuje úplne viditeľného, jeho časť vystupuje buď zo vzdušného víru alebo vĺn vody.

Autorka na malom priestore vyberá aj najzaujímavejšie príbehy, v ktorých sú draky spojené so vznikom nášho sveta alebo sa pokúšajú o zničenie vesmíru (obrovský červ požierajúci korene svetového stromu Yggdrasilu). Čo sa týka drakov a kresťanstva, hovorí o démonizovaní týchto bytostí, v kresťanských textoch sa venuje pozornosť len ich negatívnym stránkam (sv. Juraj drakobijec).

Titul je skvelým úvodom do sveta, v ktorom prebývajú draky. Nečakajte však, že získate obšírny text, ktorý vám zodpovie na všetky otázky týkajúce sa týchto bájnych bytostí. Ak vás téma zaujíma, môžete ďalej pri svojom bádaní nasledovať spomenuté zdroje.

Lucia Kačmárová

Malá historie draků
autorka: Joyce Hargreavesová
vydavateľstvo: Dokořán s.r.o
rok vydania: 2017
ISBN: 9788073638405