Preskočiť na obsah

Končí sa to nami: O odvahe oslobodiť sa od domáceho násilia

V poradí štrnásta kniha obľúbenej americkej spisovateľky Colleen Hoover s názvom Končí sa to nami (It Ends With Us, 2016) sa dočkala filmovej adaptácie. Do kín v hlavnej úlohe s Blake Lively dorazí v polovici leta 2024. Čakanie na film si môžete skrátiť aj s knihou z našej knižnice.

Nie je to len obyčajný romantický román, je to inšpiratívna kniha, ktorá môže motivovať týrané ženy vymaniť sa zo spárov manipulatívneho násilníka. Pre niekoho, kto si neprešiel domácim násilím, je ťažké predstaviť si, prečo sa týrané osoby okamžite nepostavia agresorovi nahlásením na polícii a odchodom zo spoločnej domácnosti. V prvom rade je ťažké priznať si, že ste sa stali obeťou, že osoba, ktorá vám mala prejavovať lásku a rešpekt, na Vás fyzicky alebo psychicky útočí. Na fiktívnom príbehu Lily, ktorá bola inšpirovaná matkou autorky, je vidieť, ako si hrdinka varovné signály, takzvané červené vlajky, uvedomuje, no nechce pochovávať vzťah s mužom, do ktorého sa zamilovala. Zo začiatku sa snaží ospravedlniť jeho konanie a hľadá vinu v sebe. Hoci sama vyrastala v toxickom prostredí a videla domáce násilie na vlastné oči, až v dospelom veku pochopila, čím všetkým si jej matka počas rokov prechádzala. Kniha poukazuje na problém týrania v spoločnosti nie len medzi partnermi ale aj vo vzťahu rodič – dieťa na príbehu Atlasa, ktorý sa v puberte stal bezdomovcom, po tom, čo ho vlastná matka s otčimom prakticky vyhodili z domu.

Autorka majstrovsky preplieta v knihe minulosť a prítomnosť, aby čitateľom poskytla hlbší pohľad na Liline motivácie, traumy, ale i prvú lásku. Prostredníctvom denníkových zápiskov vo forme listov a retrospektív sa dozvedáme o jej detstve poznačenom domácim násilím, čo vysvetľuje jej vnútorný boj medzi túžbou po láske a strachom z opakovania chýb rodičov. Jednou z najsilnejších stránok knihy je realistické zobrazenie zneužívania. Hoover sa nevyhýba ťažkým témam a ukazuje, ako môže byť cyklus násilia zradný a ťažko prelomiteľný. Lilin boj je vykreslený s obrovskou citlivosťou a autentickosťou, čo robí jej cestu k sebaobjaveniu a oslobodeniu mimoriadne silnou a inšpiratívnou.

Podľa štatistík zverejnených ActionAid jedna zo štyroch mladých žien (vo veku 15 až 24 rokov), ktoré boli vo vzťahu, už zažila násilie zo strany partnera. Výskumy naznačujú, že takmer polovica žien, ktoré zažili násilie na vlastnej koži, o tom nikdy nikomu nepovedala. Menej ako 40% žien, ktoré zažívajú násilie, vyhľadá akúkoľvek formu pomoci. Vo väčšine krajín s dostupnými údajmi sa väčšina tých, ktoré hľadajú pomoc, obracia na rodinu a priateľov. Iba malý počet rieši tento problém formálne cez inštitúcie. Menej ako 10% žiadateľov o pomoc kontaktuje políciu. V roku 2020 bolo usmrtených 81 000 žien a dievčat, z ktorých približne 47 000 (58%) zomrelo v rukách partnera alebo člena rodiny.

Narozdiel od prvého dielu ponúka pokračovanie s názvom Začína to nami (It Starts With Us, 2022) pohľad aj z mužskej perspektívy, v kapitolách sa strieda prvá osoba rozprávača Lily s Atlasom. Pre niekoho je toto pokračovanie len akýmsi rozšíreným epilógom, nie plnohodnotným románom. Rozhodne sa neoplatí vynechať pri čítaní prvý diel. Kniha vznikla na podnet fanúšikov, ktorí chceli vidieť hlavnú protagonistku v bezpečnom a harmonickom vzťahu, po všetkých útrapách, ktoré si pre ňu život nachystal.

Lucia Kačmárová

Končí sa to nami: O odvahe oslobodiť sa od domáceho násilia
autor: Colleen Hoover
vydavateľstvo: Ikar
rok vydania: 2018
ISBN: 9788055157856