Preskočiť na obsah
Obálka knihy v popredí, pozadie fotografia Newyorskej verejnej knižnice

Knižnica na Piatej avenue

Historický román Knižnica na Piatej avenue (The Lions of Fifth Avenue) autorka Fiona Davisová venovala všetkým knihovníčkam a knihovníkom. Dve ženské hrdinky, ktorých spája nie len rodinné puto, ale i podozrenie z krádeže, sa nikdy nestretli, ich vyobrazené príbehy delí 80 rokov, no napriek tomu sú si podobné. Prostredníctvom príbehu knihovníčky a kurátorky Sadie, ktorý je zasadený do roku 1993, autorka vyzdvihuje prácu ochrancov vzácnych publikácií a dôležitosť knižnice ako vzdelávacej a vedeckej inštitúcie. Príbeh Laury, odohrávajúci sa najmä medzi rokmi 1913 a 1914, je príbehom silnej túžby po sebarealizácii ženy v mužskom svete.

Uprostred diania oboch príbehov je knižnica. Veľkolepá budova Newyorskej verejnej knižnice si drží odstup od malých víťazstiev a prehier protagonistiek, skrýva cenné poklady a smutné tajomstvá. Na majestátnosti časom nestráca. Patrí k dominantám New Yorku a neustále láka nových zvedavcov. K jej skutočným cennostiam sa však dostanú iba vedci a odborní pracovníci knižnice. Detektívnu zápletku príbehu predstavuje záhada zmiznutých vzácnych titulov. Autorka zdôrazňuje závažnosť takejto straty, nejedná sa „len o stratené knihy“, z pohľadu ďalších generácií môže ísť o nevyčísliteľnú stratu historických a kultúrnych artefaktov, ktoré formovali dejiny a neustále podnecujú bádateľov.

Fiona Davisová napísala pútavú knihu, v ktorej sa prelína viacero žánrov. Jej historický, generačný román s detektívnou a romantickou zápletkou je o hľadaní pravdy, samého seba a svojho miesta v spoločnosti. Laura Lyonsová túži mať niečo vlastné mimo úlohy manželky a matky. Zoznamujeme sa s ňou vo chvíli, keď sa jej naskytne príležitosť študovať žurnalistiku. Skoro pochopí, že ani na univerzite si nie sú študenti rovní. Hŕstka žien, s ktorými je v ročníku, sa môže pri písaní cvičných reportáží zaoberať len „ženskými témami“, zatiaľ čo jej kolegovia píšu o politike. Časom si nájde svoj štýl a uhol pohľadu z ktorého dokáže z nudných tém vytvoriť zaujímavé práce. Štúdium jej dá možnosť sa vnútorne rozvíjať a ona to využíva naplno, zoznamuje sa s klubom emancipovaných žien a jej dovtedy fungujúci, dopredu naplánovaný život sa otriasa v základoch. S odstupom času však vnímame akú cenu ju stál jej vlastný nezávislý život.

Sadie sa večne utieka do minulosti, bojí sa sklamania a odstrčenia. Po rozvode sa cíti neistá, preto všetku svoju energiu venuje práci a malej neteri. Jej vnútorný rast možno nie je tak do očí bijúci ako je to v prípade Laury, no aj ona prechádza zmenou. Prípad ukradnutých kníh ju donúti čeliť svojmu strachu a konať. Pátra na vlastnú päsť a bojuje za očistenie svojho mena.

Prekladom názvu do slovenského jazyka sa trochu vytratil lightmotív leva ochrancu a bojovníka, ktorý sa objavuje na viacerých miestach v knihe. Či už v anglickom názve, opakovanom obraze kamenných sôch veľkolepého vchodu do knižnice, názvu kníhkupectva Lion Books a v samotnom mene protagonistky Laury Lyonsovej.

Knihu odporúčam tým, ktorí by chceli nahliadnuť za zavreté dvere knižnice, kde sa pohybujú zamestnanci, dozvedieť sa trošku viac o ochrane vzácnych fondov, ale tiež všetkým, ktorí sa radi začítajú do príbehov „obyčajných ľudí“ a ich cesty za nájdením si svojho miesta vo svete.

Lucia Kačmárová

Knižnica na Piatej avenue
originálny názov: The Lions of Fifth Avenue
autorka: Fiona Davisová
vydavateľstvo: Tatran
2021
ISBN: 9788022212038