Preskočiť na obsah
Obálka knihy, pozadie tieň chlapca

Dieťa zvané „To“

Útla autobiografia Davida Pelzera je krutým svedectvom hrôz, ktoré prežívalo nevinné dieťa, brutálnym príbehom rodičovskej zrady, no zároveň je inšpiráciou pre obete domáceho násilia, predovšetkým týraných detí, že napriek desivým zážitkom existuje šanca na zdravý a pokojný život.

David bol spokojným chlapcom, ktorý vyrastal spoločne so súrodencami v milujúcej rodine. Autor spomína na hrejivé zážitky, útržky šťastných rodinných okamihov a pozornosť starostlivej matky, pred tým, než sa jeho život obrátil naruby. Začalo to nenápadne tým, že bol označovaný za „zlého chlapca“. Možno bol nešikovnejší, alebo ho matka častejšie pristihla pri neplechách ako súrodencov. Catherine Roerva Pelzererová, matka Davida, nikdy nemala prekročiť hranice výchovy, jej nevhodné správanie sa k synovi prerástlo do stupňujúcej sa agresivity, ktorá mala desivý spád.

Dieťa zvané „To“, ako sa v podnázve hovorí, je príbehom zápasu o prežitie. Pud sebazáchovy malému školákovi pomohol prežiť extrémne situácie. Catherine bola v trestoch stále vynaliezavejšia, keď sa jej nepodarilo syna vyhladovať na smrť, snažila sa mu ublížiť chemikáliami. Systematická dehumanizácia mala za následok, že sa David odcudzil súrodencom, stratil akékoľvek miesto v rodine, na pomyselnom rebríčku bol nižšie ako ich domáce zvieratá, žil v garáži a do domu chodil len upratovať. Prišiel o svoje meno, matka ho označovala iba ako „to“. David nemal nikoho, otec, ktorý týranie prehliadal, ho zradil. Bol sám, dieťa v zraniteľnom veku bez lásky.

V škole sa stal terčom posmechu a šikany, nakoľko mal zanedbanú hygienu a stále nosil to isté zničené oblečenie. Bol vychudnutý a známy tým, že kradne desiaty. Chlapec s modrinami. V 70. rokoch sa o zneužívaní detí veľmi nehovorilo, do istej miery sa akceptovali fyzické tresty zo strany rodičov. V piatom ročníku sa našťastie spojila hŕstka učiteľov, ktorá prestala ignorovať Davidov fyzický aj psychický stav, a zavolala priamo políciu. V čase, kedy sa chlapec zmieril so svojím osudom, že už ho nikdy nič dobré nepostrehne a najskôr zomrie matkinou rukou, bol odobraný do pestúnskej starostlivosti.

Dieťa zvané „To“ (A Child Called "It", 1995) je prvou knihou z trilógie, po nej nasledoval titul Stratený chlapec (The Lost Boy: A Foster Child's Search for the Love of a Family", 1997 , ktorý približuje americkú pestúnsku starostlivosť a záverečná kniha Človek menom Dave (A Man Named Dave: A Story of Triumph and Forgiveness, 1999). České vydanie Dítě zvané „To“ knihy vyšlo vo vydavateľstve Portál v roku 2023.

Lucia Kačmárová

Dítě zvané „To“
autor: Dave Pelzer
vydavateľstvo: Portál
rok vydania: 2023
ISBN: 9788026220770