Preskočiť na obsah
Obálka knihy v popredí, pozadie prestretý stôl so sviečkami

Dánsky domov plný šťastie

V rámci našich knižných tipov ste sa už mohli zoznámiť s autorom Meikom Wikingom, riaditeľom Inštitútu pre výskum šťastia v Kodani. Po jeho knihách, venovaných hľadaniu šťastia podľa Dánov, Malá kniha Lykke a Malá kniha Hygge, vám predstavujeme titul Hygge domov. Hygge pochádza z nórskeho jazyka (nakoľko Dáni a Nóri majú spoločnú minulosť) a prekladá sa ako „pohoda“. Tentokrát sa Wiking zameral vyslovene na usporiadanie domácností v duchu útulného a šťastnejšieho domova.

Dizajn má v Dánsku silnú tradíciu, z tejto pokrokovej severskej krajiny pochádzajú ikony dizajnu ako Poul Henningsen, tvorca obľúbených tieňových lámp, architekt a dizajnér Arne Jacobsen, či Hans Wegner, ktorý navrhoval nábytok, predovšetkým kreslá a stoličky. Úspech dánskych autorských výrobkov tkvie v ich prístupe k ľuďom, nie je to len o estetike, hoci pekné prostredie jednoznačne vplýva na naše šťastie. PH lampy, lampy Poula Henningsena, sú nadčasové pre svoj originálny dizajn, výnimočné sú však aj pre inovatívny prístup k osvetleniu, poskytujúci optimálny svetelný rozptyl bez neželaného oslnenia. Na to, aby ste sa doma cítili šťastne, však nemusíte utrácať tisíce za dizajnérske kúsky. Môžete začať malými úpravami, presunom nábytku, či zapálením sviečok. Aj malé zmeny v interiéri mávajú veľký dopad na naše emócie a naše psychické rozpoloženie. Riaďte sa minimalizmom, nepotrebujete hromadiť veľa vecí, ak už si chcete zadovážiť niečo nové, siahnite po kvalite a udržateľnosti.

Meik Wiking svoje rozprávanie dopĺňa zaujímavými príkladmi a štatistikami. Spomína aj rozsiahlu štúdiu WHO, ktorá sa týkala európskeho bývania a zdravotného stavu, vyplynulo z nej, že nevhodné denné svetlo či neatraktívny výhľad z okna zvyšuje pravdepodobnosť depresie u obyvateľov o 60%, minimálne však o 40%. Autor odporúča čo najviac využiť denné svetlo, môžete si pri tom dopomôcť aj vhodne umiestnenými zrkadlami. Obývací priestor by nemal byť osvetlený len jedným svetelným zdrojom. Naopak Wiking hovorí o vytvorení si ostrovčekov, zón podľa využitia, či už ide o spoločenské stretnutia, stolovanie, čítanie, oddychovanie. Na toto optické rozčlenenie môžete využiť rôzny typy osvetlení, koberce, a rastliny. Prítomnosť rastlín má silne pozitívny vplyv na organizmus, či už fyzický, prečisťujú vzduch, ale aj psychologický.

Pre Dánov je sídlom hygge domov, podľa štatistiky je to aj miesto ich spoločenského života, na rozdiel od niektorých iných krajín, kde spoločenský život prebieha v baroch, reštauráciách, kaviarňach. Domov predstavuje rodinu a rodinné šťastie sa odzrkadľuje pri spoločnom stolovaní. Wiking hovorí o dôležitosti spoločného trávenia času pri príprave jedla, stolovaní alebo hraní spoločenských hier. Pri tejto príležitosti spomína konverzačné hry, ktoré nabádajú k zaujímavým témam. Podľa autora je útulný domov ten, ktorý uznáva hodnotu hry, pri hre sa ľudia uvoľňujú a zbližujú sa.

Hoci si mnoho ľudí myslí, že by sa cítili šťastnejší vo väčšom priestore, aj v menších domovoch sa dá navodiť príjemná atmosféra správnym usporiadaním a osvetlením. Ak si predstavíte priestrannú miestnosť, ktorá je minimalisticky zariadená, osvetlená ostrým bodovým svetlom, príjemne by ste sa v nej asi necítili. Hygge domov je o hľadaní cesty, ako žiť v útulnom priestore, kde sa cítime spokojne a bezpečne. Ak žijete s niekým, kto nemá rád zmeny, autor radí vyskúšať dočasné úpravy, ak sa neujmú, vráťte sa k pôvodnému stavu. Vaša spokojnosť by nemala zostávať len za dverami domova, Wiking hovorí aj kvalitnom nažívaní medzi susedmi a príjemnej atmosfére v práci. Čo sa týka práce, Wiking uprednostňuje hybridný model, v kancelárii a na homeoffice, ak to typ práce dovoľuje. V prípade homeoffice je podľa neho dôležité oddeliť pracovný kút, aby sme sa po pracovnej dobe cítili uvoľnene a nemysleli na pracovné povinnosti.

Kniha Hygge domov zaujme všetkých, ktorí za zamýšľajú nad tým, ako zlepšiť kvalitu svojho života. Možno vám prídu rady jednoduché a samozrejmé, no skúste ich aplikovať vo svojom domove, či každodennej rutine. Za vyskúšanie nič nedáte.

Lucia Kačmárová

Hygge domov: Jak si vytvořit místo pro šťastný život
autor: Meik Wiking
vydavateľstvo: Jota
rok vydania: 2023
ISBN: 978-80-7689-112-8