Preskočiť na obsah
Kniha Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

Ekologický triler či filozofická rozprava o živote a smrti. Útly román poľskej laureátky Nobelovej ceny za literatúru (2018) Olgy Tokarczukovej, pastiš detektívneho románu, pojednáva o morálnej dileme, prečo všetky živé bytosti si nie sú rovné, prečo je utrpenie a smrť zvierat legálne a ľudí naopak nie. Hrdinkou a rozprávačkou príbehu je staršia inžinierka Janina žijúca na pohraničí Poľska a Českej republiky v chladnej dedine uprostred prírody. Senzibilná žena veľmi ťažko znáša neprávosti, ktoré okolo seba vníma, pytliactvo či kožušinovú farmu v blízkosti. Janina síce vypisuje sťažnosti, no políciou aj úradmi je prehliadaná, ako bláznivá stará ženská, ktorá má záľubu v astrológii. Tokarczukovej sa podarilo podať v postave Janiny feministický portrét ženy, ktorá bojuje nie len o svoje miesto v spoločnosti, ale najmä o spravodlivosť pre zvieratá, ktorá sa samé nevedia brániť.

Smrť je prítomná v knihe od začiatku. Po zdanlivo rozpačitom úvode, kde Janina v noci prichádza so susedom do domu ďalšieho miestneho obyvateľa, ktorý sa pri večeri zadusil kosťou, sa dej postupne zrýchľuje. Začnú pribúdať ďalšie úmrtia, no tie už nie sú prirodzené. Zomierajú muži, ktorých spájala záľuba v pytliactve. Podľa Janiny sú za týmito vraždami zvieratá, ktoré sa oprávnene mstia. Janina vidí stopy zvierat na miestach, kde sa vraždy stali, nachádza znamenia vo svojich astrologických horoskopoch. Román o hneve a pomste je zároveň aj poctou anglickému básnikovi a maliarovi Williamovi Blakeovi, Tokarczuková si vypožičala úryvok z jeho básne pre názov svojej knihy.

Olga Tokarczuková je známa feministka, ekologička, aktivistka a vegetariánka, ktorá otvorene kritizuje konzervatívnosť Poľska a jeho nacionalizmus. V roku 2017 bola jej kniha Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď sfilmovaná.

Lucia Kačmárová

Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď
autorka: Olga Tokarczuk
vydavateľstvo: Premedia
rok vydania: 2021
ISBN: 978-80-8159-928-6