Preskočiť na obsah

Beseda o knižných novinkách

V utorok 22.10.2024 o 16:30 vás pozývame do priestorov knižnice na Pribinovu 1 v Košiciach, kde sme pripravili besedu s názvom Z histórie bojov druhej svetovej vojny na východnom Slovensku. Rozprávať sa budeme s historikom Mgr. Tomášom Hofírkom (KVH Polom Žilina), ktorý predstaví dve svoje knižné novinky z oblasti vojenskej histórie. Nedávno mu vyšli v spoluautorstve publikácie "Gott mit uns! Slowakei 1939 - 45" a "Kalinov 1944".

Prvá z nich pojednáva o úmrtných oznámeniach nemeckých vojakov pochovaných na území Slovenska v rokoch 1939 - 1945. Úmrtné oznámenie (nemecky Sterbebild) nechala vyhotoviť rodina padlého vojaka a mohlo byť publikované aj v dobových novinách a časopisoch. Dnes sú oznámenia významným zberateľským artiklom. V publikácii nájdete vyše 800 sterbebildov vojakov, ktorí našli miesto svojho posledného odpočinku na Slovensku. Dozviete sa, nakoľko sú sterbebildy dôležité pre vojenského historika ako dobový prameň a aké informácie z nich vieme získať.
Druhá knižná novinka "Kalinov 1944" vznikla pri príležitosti 80. výročia oslobodenia obce Kalinov, ktoré sme si pripomenuli 21. septembra tohto roku. Ide o rozsiahle 400 stranové dielo, ktorého nosná kapitola pojednáva o bojoch v oblasti Kalinova v septembri 1944. Stručne sa zmieňuje aj o situácii obce v období prvej svetovej vojny. Dôležitou časťou je obrazová príloha, v ktorej nájdete dokumentáciu z odmínovania okolia obce po druhej svetovej vojne, z výstavby pamätníkov v obci i z pravidelných slávností pripomínania oslobodenia. Kniha obsahuje množstvo dobových fotografií sovietskych i nemeckých vojakov, situačné mapy, portréty veliteľov i snímky civilného obyvateľstva z Kalinova a širšieho okolia. Súčasťou podujatia bude symbolická výstava dobových militárií a knižných publikácií spojených s bojmi druhej svetovej vojny na východnom Slovensku.