Preskočiť na obsah
Autor Peter Burzyński, obrys knihy v popredí, knihy v pozadí

Autorské čítanie poézie v angličtine

Pozývame Vás na autorské čítanie poézie americko - poľského autora menom Peter Burzyński. Čítanie sa uskutoční v utorok 14. novembra o 18:00 v priestoroch Kultúrno-vzdelávacieho centra na Pribinovej 1 v Košiciach.

Peter Burzyński získal doktorát v kreatívnom písaní a poézii na Wisconsinskej univerzite v Milwaukee. Predošlé štúdium absolvoval aj v odbore Poľská literatúra na Kolumbijskej univerzite, v odbore Poézia na New School University a University of Wisconsin-Madison. Na Slovensku je vďaka Fulbrightovmu štipendiiu a pôsobí na Katedre britských a amerických štúdií Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde vyučuje postgraduálne kurzy literatúry a britských a amerických štúdií. Viac ako štyri roky pôsobil ako manažér vo Woodland Pattern Book Center v Milwaukee a je tiež lektorom na Milwaukee Area Technical College. Burzyński je prekladateľom knihy This Is My Earth od Martyny Buliżańskej (New American Press, 2019) a autorom príručky A Year Alone inside of Woodland Pattern (Adjunct Press, 2022).

Jeho prvá kniha poézie v plnej dĺžke Infinite Zero vyjde v roku 2024 vo vydavateľstve Writ Large Press. Jeho poézia, preklady, recenzie a eseje sa objavili okrem iného v The Georgia Review, jacket2, The Brooklyn Rail, jubilat, RHINO, Storm Cellar, Thrush, Prick of the Spindle, Prelude, Your Impossible Voice a Forklift Ohio. Popri štúdiu pracoval aj ako šéfkuchár v New Yorku a ako výkonný šéfkuchár v rodinnej poľskej reštaurácii. Burzyński tam bol zamestnaný 25 zo svojich 36 rokov. Je synom imigrantov, ktorí mu každý deň volajú cez telefón.

Podujatie organizuje Katedra britských a amerických štúdií Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v spolupráci s Fulbright Slovakia a Americkým centrom Košice.